Un medicament antidiabetic comun ar putea fi secretul longevității

Un medicament antidiabetic comun ar putea fi secretul longevității
Lopinavirul este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata infecția HIV / Foto cu caracter ilustrativ / Sursa: Publimedia
Publicat: 01/12/2015, 11:37

Cercetătorii cred că acest medicament ar putea fi eficient în încetinirea procesului de îmbătrânire, apariția unor maladii precum Alzheimer și Parkinson putând fi astfel prevenită mai mult timp.

Studii anterioare au demonstrat deja că metformina, un medicament utilizat în mod obișnuit în tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viața, însă testele au fost realizate doar pe animale.

Agenția pentru reglementarea alimentelor și medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration) și-a dat recent acordul pentru ca acest medicament să fie testat pe oameni, iar, dacă se va dovedi eficient, ar putea oferi persoanelor cu vârsta peste 70 de ani șansa de a fi la fel de sănătoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetătorilor americani.

Specialiștii vorbesc în acest caz despre „tratarea” procesului de îmbătrânire în locul bolilor provocate de aceasta, precum cancerul, diabetul și demența.

Cercetătorul scoțian Gordon Lithgow, de la Buck Institute for Research on Ageing din California, unul dintre autorii studiului, a declarat: „Dacă țintești procesul de îmbătrânire și îl încetinești, atunci încetinești toate bolile asociate îmbătrânirii”.

„Este revoluționar. Nu s-a mai întâmplat până acum”, a mai spus acesta. „Avem toate motivele să credem că este posibil. Viitorul înseamnă să luăm elementele de biologie pe care le-am dezvoltat până acum și să le aplicăm pe oameni”, a mai spus acesta.

Îmbătrânirea nu este o parte inevitabilă a vieții, spun specialiștii, explicând că toate celulele conțin un tipar ADN care, în principiu, ar putea face ca organismul să funcționeze corect la nesfârșit. Însă, pe parcursul vieții, miliardele de diviziuni celulare care au loc pentru ca organismul să funcționeze corect face posibilă apariția erorilor în acest proces de divizare. La un moment dat, organismul nu mai poate repara erorile. De exemplu, în cazul cancerului, celulele nu mai pot scăpa de mutații, fapt care determină apariția tumorilor.

Cercetătorii cred că metformina – cel mai utilizat medicament antidiabetic, care este și extrem de ieftin – este cel mai bun candidat în aceste teste clinice. Metformina crește numărul moleculelor de oxigen eliberate într-o celulă, fapt care oferă robustețe și longevitate.

Medicamentul a fost testat pe viermii C.elegans, iar aceștia nu numai că au îmbătrânit mai lent, ci și-au păstrat și o stare bună de sănătate mai mult timp. La fel s-a întâmplat cu șoarecii folosiți pentru testarea acestui medicament, rozătoarele beneficiind de o prelungire a vieții cu 40%.

Nu în ultimul rând, anul trecut, cercetători de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au descoperit că pacienții umani care au primit ca tratament antidiabetic metformină au trăit mai mult decât persoane care nu sufereau de această boală. În medie, viața lor a fost prelungită cu opt ani.

Testele care vor debuta anul viitor în SUA – Targeting Aging with Metformin sau TAME -, pentru care în prezent se colectează fonduri, vor avea ca subiecți 3.000 de persoane cu vârste între 70 și 80 de ani, care suferă sau au un risc de a se îmbolnăvi de cancer, maladii cardiace și demență.

În SUA, în prezent, speranța de viață este de 82,8 ani în cazul femeilor și de 78,8 ani în cazul bărbaților, iar cercetătorii se așteaptă la o creștere de 50%.

Autorii acestui studiu se gândesc că descoperirea unui „vaccin antiîmbătrânire” ar fi o soluție mai bună decât găsirea unui tratament universal anticancer.

Stephanie Lederman, director executiv al American Federation for Aging Research din New York, participantă la acest studiu, spune că nu se dorește a se găsi o „fântână a tinereții”, ci o posibilitate de a prelungi viața sănătoasă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
Boala CRUNTĂ cu care se luptă Anca Serea de ani buni: „Deseori, mi-e foarte rău...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Premierul Slovaciei a fost împușcat la Handlova. Prima imagine cu atacatorul
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep a renunțat. Decizia care șochează lumea tenisului. A pus punct!
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Starea lui e una „critică”
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×